Općenito o laboratoriji

Kalibraciona laboratorija “DELTA PETROL” Kakanj, predstavlja specijaliziran i samostalan sektor za izvođenje kalibracije mjerila protoka (volumena) i rezervoara.

Postali smo prepoznatljiva kompanija za kalibraciju mjerila protoka tečnosti i volumen tečnosti, zbog pionirskog intelektualnog rada na ovom polju u našoj zemlji, te zbog kvaliteta usluge zbog koje nam se kupci uvijek vraćaju.

Bogato iskustvo, oprema i educiran kadar, slijedivost standarda u kalibraciji mjerila protoka garantuju Vam da će Vaša oprema biti kalibrasana na pravi način, sa sljedljivošću do referentnih etalona, te u vremenskom roku koji zajednički dogovorimo.

Naša najveća vrijednost kao jedinstvene kalibracione stanice u BiH i regionu su naši kupci, te naše visoko-obučeno osoblje, sa bogatim iskustvom posvećeni pružanju visoko kvalitetne usluge u domenu kalibracije i verifikacije mjerne opreme.


Iz domena kalibracija i verifikacije obavljamo sljedeće aktivnosti:

 • Kalibracija podzemnih i nadzemnih rezervoara
 • Kalibracija mobilnih mjerila protoka
 • Kalibracija stabilnih mjerila protoka
 • Kalibracija mjerila na autocisternama
 • Kalibracija terminalskih mjerila
 • Kalibracija etalonskim posudama
 • Kalibracija mjerila protoka u prehrambenoj industriji
 • Verifikacija pipaca/pištolja za istakanje goriva
 • Verifikacija LPG pipaca za istakanje LPG

1. KALIBRACIJA PODZEMNIH I NADZEMNIH REZERVOARA

Da bi odgovorili na visoke zahtjeve za kvalitetnom i tačnom kontrolom zaliha goriva u rezervoarima, u toku distribucije, prijema i skladištenja goriva, “Delta Petrol”, sa savremenom mjernom opremom i obučenim kadrom vrši kalibraciju podzemnih i nadzemnih rezervoara inkrametalnom metodom (kalibracija rezervoara vodom prema standadrdu ISO 4269). 

3

Zakonska obaveza kalibracije rezervoara u Bosni i Hercegovini je svakih šest godina, a pojedini klijenti zbog specifičnih lokacija njihovih objekata (nestabilno tlo, pomjeranja rezervoara is l.) ovu uslugu traže i čeće. S obzirom da su vlasnici benzinskih pumpnih stanica u obavezi da ugrade automatska mjerila nivoa goriva u svoje rezervoare te da kontinuirano i automatski prema FMT (Federalno ministarstvo trgovine) šalju podatke sa AMN sistema preko telefonske linije, kao i putem web servisa u obliku XML izvještaja, po novom Pravilniku za sonde izričito se zahtijeva da rezervoari budu kalibrisani inkrementalnom (vodenom) metodom, jer samo na taj način AMN sistemi mogu pokazivati korektne i stvarne količine zaliha goriva u rezervoaru.

Ono što nas razlikuje od ostalih su slijedeće prednosti:

 • Koristeći najnoviju tehnologiju, inžinjeri i tehničari su vrlo stručni te opremljeni sa najboljom opremom za izvođenje kalibracije,
 • Produciranje tablica zapremine visoke tačnosti,
 • Ukoliko su obavljene sve pripremne radnje, vrlo efikasno i brzo izvođenje kalibracije,
 • Posebno implementiran i dugogodišnje razvijan softver za izradu tablica zapremine,
 • Precizno i detaljna kalibracija spremnika u naftnoj, hemijskoj i procesnoj industriji velike i male kubikaže, kako za tečne naftne derivate tako i za plin.
 • Kalibracija rezervoara različitih oblika, veličina i dizajna.

2. KALIBRACIJA MOBILNIH MJERILA PROTOKA

Mobilni volumetar je pokretna mjerna grupa namjenjena gravitacionom prijemu goriva iz autocisterni na benzinskim pumpama. Kompletan mjerni sistem mobilnog mjerila se sastoji od kontrolnog stakla, filtera, separatora zraka, mjerila sa klibratorom, brojila, štampača, izlaznog ventila i nosećih kolica.

Kalibracija mobilnog volumetra na radnom stolu laboratorije metodama kalibracije etalonskim krilnim mjerilo ST-40 i krilnim mjerilom F4.S1. podrazumjeva sljedeće operecije:

 • Prijem, pregled, kontrola i dijagnoza stanja mjerila, 
 • Pranje i čišćenje,
 • Demontaža kompletnog mjerila (po potrebi i po dogovoru),
 • Pregled i čišćenje dijelova: filtera, separatora, lopatica rotora, ovalnih zupčastih prenosnika, ventila, kučišta, ležajeva, brojila, prenosnika i štampača na brojčaniku i kontrola zazora (po potrebi i po dogovoru),
 • Po potrebi zamjena gumenih brtvi,
 • Podmazivanje prenosnih mehanizama (zupčastih prenosnika),
 • Tlačna proba mjerila,
 • Kalibracija mjerila (kontrola tačnosti i podešavanje),
 • Postavljanje službenih naljepnica i postavljanje olovnih plombi na odgovarajuća mjesta na mjerilu,
 • Završna kontrola i isporuka naručiocu (na lokaciji laboratorije),
 • Izrada certifikata o kalibraciji.

3. KALIBRACIJA MJERILA PROTOKA NA AUTOCISTERNI

U laboratoriji već dugi niz godina vršimo kalibraciju mjerila protoka (volumena) ugrađenih na autocisternama sa mjernim etalonskim sistemom MES-3000. Navedena metoda kalibracije je u skladu sa Međunarodnom preporukom OIML R 117 -1:2007 (E), standardom BAS EN ISO 17025:2006, te sa Pravilnikom o metrološkim uslovima za protočna mjerila zapremine za razne tečnosti, sa neposrednim mjerenjem zapremine (službeni list 11/85 SFRJ), Pravilnikom o metrološkim uslovima za protočna mjerila zapremine za razne tečnosti, koja se nalaze u mjernom sklopu (Službeni list 9/85 SFRJ) te sa Metrološkim uputstvom za verifikaciju protočnih mjerila zapremine uz pomoć etalonskog protočnog mjerila.


4. KALIBRACIJA TERMINALSKIH MJERILA PROTOKA

Za fiksna mjerila protoka, ugrađena na terminalima ili drugim instalacijama koristimo vozilo specijalne konstrukcije (BANANA) sa etalonima zapremine (2000, 5000 i 20000 litara). Ovo vozilo je proizvod renomiranog svjetskog proizvođača F.M.C. “SMITH-METER” i jedino je takve vrste na prostorima BiH. Izračunata  ukupna greška mjerenja radnog mjerila (E) se upisuje u Radni izvještaj.

Na svakom zadanom  protoku radnog fluida,  moraju se izvesti najmanje dva mjerenja (OIML R117-1:2007 (E)) kako bi se mogla utvrditi obnovljivost i stabilnost mjerenja na tom protoku. Rezultati mjerenja (dva ili više) na istom protoku moraju biti identični ili približno isti.


5. KALIBRACIJA MOBILNIM I FIKSNIM ETALONSKIM POSUDAMA

Tereneske kalibracije mjerila protoka (volumena) u procesnoj industriji (mljekare, sokare, pivare i sl.) se obavljaju mobilnim “etalonom zapremine” slijedivosti “KLASE-A”. Eetalonske posude su slijedećih kapaciteta 510 litara i posebna dvogrla posuda kapaciteta 194/48 litara.Kalibracija manjih i prenosivih mjerila protoka (volumena) sa familijom “etalona zapremine” slijedivosti “KLASE-A” (etalonske posude) kapaciteta 200, 500 i 2000 litara.

Posude su fiksne i nalaze se kalibracionoj laboratoriji i primjenjive sui za za kalibracije sa mogućnošću simulacije atmosferskih uslova mjerila na terenu. Sve navedene etalnske posude proizvedene su u skladu sa preporukama međunarodne organizacije za zakonsko mjeriteljstvo OIML R120:2010 (E).


 6. VERIFIKACIJA PIPACA ZA ISTAKANJE GORIVA I PIPACA ZA ISTAKANJE TEČNOG NAFTNOG PLINA (TNG – LPG)

Obe metode kalibracije/verifikacije pipaca se obavljaju volumetrijskom metodom provjerom tačnosti volumetra pumpnoga automata na etalonskim posudama. Za kalibraciju/verifikaciju pipaca za istakanje goriva (pištolja) se koristi familija (garnitura) etalonskih posuda smještena na prikolici radi lakšega transporta na lokacije benzinskih stanica. Prikolica je takođe opremljena kompletnom opremom za efikasniji rad kao na primjer dodatna crijeva za pražnjenje etalonskih posuda i povrat goriva u rezervoar, pumpa za pretakanje u Ex izvedbi i dr.

Na ovim poslovima djeluju dva tima koji čine obučeno i odgovorno osoblje i dvije garniture etalonskih posuda što omogućava istovremenu kalibraciju/verifikaciju na dvije lokacije tako da naši klijenti nama prepuštaju brigu o obaveznim terminima verifikacije.

Za kalibraciju/verifikaciju pipaca za istakanje tečnog naftnog plina (TNP-LPG) takođe koristimo specijalnu i namjensku etalonsku posudu kapaciteta 20 litara (tzv.”bombola”). Mada rad sa etalonskom posudom kada je plin u pitanju zahtjeva puno dodatne opreme (kompresor za pražnjenje posude, dodatna crijeva…), razlog korištenja etalonske posude pri kalibraciji/verifikaciji plina je taj što je etalonska posuda daleko pouzdanija i preciznija od uporednih protočnih mjerila koja se mogu naći na tržištu BiH.

Budite slobodni kontaktirati nas, sa zadovoljstvom ćemo odgovoriti na Vaš upit.

Scroll to Top